luni, 16 septembrie 2013

Pescarusul Jonathan Livingstone - Richard Bach

Urmatoarea carte speciala din lista mea este Pescarusul Jonathan Livingstone - o poveste despre dorinta de desavarsire a omului, ambalata de autor sub forma unei fabule a zborului. O metafora deosebita despre a acceptarea faptului ca fiecare este diferit de ceilalti in felul sau, o poveste despre cautarea si gasirea fericirii, despre a-ti urma destinul.
"Mergi pe drumul tau, oricare ar fi el si fie ca tu sa fii fericit pe pamant" - ne recomanda cu caldura autorul Richard Bach prin vocea unuia dintre personaleje-pasare ale povestii sale - autor care este un american atipic, de profesie un pilot de avion si un scriitor de ocazie de o profunzime deosebita.
Nu pot sa nu sesizez o asemanare intre mesajele cartii lui Richard Bach si Micul Print al lui Antoine de Saint-Exupery (pe care l-am prezentat intr-un post anterior), cum la fel nu pot sa nu remarc faptul ca cei doi aveau aceeasi meserie: pilot de avion.
Indraznesc sa afirm ca, pe langa alte calitati umane deosebite ale autorilor, aceasta meserie speciala i-a ajutat sa treaca peste toate problemele marunte ale vietii, sa-si infrunte fricile personale, sa depaseasca angoasele colective ale omenirii, sa se ridice deasupra conditiei umane precum pescarusul Jonathan Livingstone deasupra norilor si sa surprinda esenta vietii: speranta, iubirea, dorinta de a deveni mai bun in esenta ta si in tot ceea ce faci.
Doar conoscand ce este moartea pretuiesti cu adevarat viata.
Mai jos o recenzie frumoasa a acestei carti.

Pescarusul Jonathan Livingstone este diferit de ceilalti pescarusi. De aceea nu are prieteni si parinti sai sunt ingrijorati de obiceiurile sale. Dar mai mult decat orice pe lume, pescarusului Jonathan Livingstone ii place sa zboare. Isi doreste sa ajunga cat mai sus, acolo unde pescarusilor le este imposibil sa zboare, sa-si perfectioneze tehnicile si sa atinga viteza maxima. Pasionat de aeronautica, Richard Bach a cuprins in aceasta poveste toata experienta si cunostintele sale de aerodinamica.
Pescarusul Jonathan Livingstone cuprinde dorinta de depasi limitele impuse de natura sau de societate, pasiunea pentru extrem. Este o poveste fascinanta, care depaseste realitatea. Tocmai prin aceasta suita de depasiri, povestea lui Richard Bach este un excelent antrenament personal, o lectie autodidacta despre cum se poate construi un viitor: cu rabdare si perseverenta, cu un dram de noroc si tarie de caracter, cu multe vanatai.
Isi ingusta ochii intr-o concentrare cumplita, isi tine rasuflarea, isi incorda aripile… inca.. inca putin. Penele i se zburlira, se afla la limita de viteza si cazu. Pescarusii, dupa cum stiti, n-ating niciodata acest prag.
Pescarusul Jonathan Livingstone este o poveste pentru copii de toate varstele. Cultiva o atitudine optimista si iti ridica moralul. Te face sa visezi. Daca Livingstone a reusit sa zboare cum nici un pescarus nu e menit sa zboare, atunci multe vise pot deveni realitate. Dar oare a reusit pescarusul sa-si atinga visul? Pentru a afla raspunsurile va trebui sa cititi povestea lui Richard Bach. Va trebui sa invatati alaturi de Livingstone fiecare miscare, fiecare unghi. Va trebui sa indurati comentariile rautacioase ale celor care isi doresc doar sa fie asemenea vecinului. Va trebui sa va ridicati dupa ce v-ati prabusit din inaltul cerului, sa luptati pentru aer.
Veti descoperi in povestea lui Richard Bach definitii ale dragostei, ale patriotismului, ale ambitiei si ale multor altor cuvinte care ne conduc viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu