luni, 11 noiembrie 2013

Profetul - Kahlil Gibran

Continuam cu cartea "Profetul" de Kahlil Gibran intr-o recenzie de aici:

"Profetul" este una din cartile scrise de eseistul si filosoful arab Kahlil Gibran la care acesta a lucrat 25 de ani si a cunoscut prima editie in anul 1923. Cartea a fost tradusa in mai multe limbi in lume, traducerea in limba romana apartinand poetului Radu Carneci si aparuta la Editura Mix in anul 2000. Talmacirea in limba romana reda cartea ca pe un poem, traducatorul adecvand textul cu muzicalitatea si diferritele nuante si tonalitati oferite de limba romana.
Kahlil Gibran s-a nascut in 1883 in Bishari si a trait pana in 1931. "Delicatetea sufletului sau, agerimea mintii, viziunile ochiului sau interior, simpla dar vasta patrundere a fenomenelor descoperite de fiecare din parabolele sale, stralucirea stilului sau vorbind despre adevaruri eterne, fac din autorul Profetului un scriitor ce apartine tuturor epocilor" scrie Radu Carneci si putem adauga si un scriitor ce apartine tuturor culturilor.
In cartea Profetul vorbeste Almustafa, la rugamintea locuitorilor cetatii Orphales, pe care acesta o servise cu priceperea si spiritul sau timp de 12 ani.  O corabie vine sa-l readuca pe filosof pe insula-i natala iar locuitorii cetatii Orphales regreta mult plecarea sa, si cerand noi si noi sfaturi.
Omul de spirit le vorbeste locuitorilor cetatii despre familie, iubire, daruri, munca, frumos, ratiune si pasiuni , despre viziunea lui despre viata si relatiile dintre oameni. Cartea pastreaza un ton optimist, intelept invatand oemenii sa fie demni si cumpatati dar si curajosi si buni. Este rodul unor cautari si cu prudenta cartea sugereaza ca nimeni nu detine solutiile finale, adevarul absolut si ca viata este un lung sir de framantari interioare si tatonari, revelatia insa constand in faputul ca pe intreg acest parcurs poti sa observi cata frumusete este in jur si cat de mult putem fi ajutati, intelesi si invatati de fiecare din semenii nostri.
Iata cateva randuri din cugetarile despre ratiune si pasiune: "Ratiunea si pasiunea sunt carma si panzele sufeltului vostru mereu navigand.
Daca panzele si carma voastra se rup, nu puteti decat sa va clatinati pe valuri la intamplare, ori sa ramaneti prinsi in impas in mijlocul marii.
Fiindca ratiunea, de una singura dominand, restrange intregul elan; si pasiunea liber lasata, e o flacara arzand pana la propria-i mistuire"
Cateva referiri la constiinta de sine " Nu spuneti nicicand:Am aflat adevarul>>, ci, mai curand:Am aflat un adevar>>. Nu spuneti Am gasit cararea sufletului>>, ci, mai degraba: Am gasit sufletul drumetind pe ingusta-mi carare>>
In acest cant Khalil Gibran scrie despre frumsuete: "Oameni din Orphales, frumusetea este viata aratandu-si sacrul ei chip."
Fermecatoarele randuri pot fi citite fie in ordinea gandita de scriitor sau aleator, fiecare capitlol sau chiar fraza putand sta si de sine statator. Cartea este un buchet de esente tari, din cele mai nobile extracte.Sederea autorului in marile biblioteci ale lumii si contactul sau cu mai multe culturi lasa o amprenta clara asupra cartii, iar din scriere putem deduce si preocupari ale poetului in campul psihanalizei.
Este o carte care poate revigora, orienta si mai ales ajuta in gasirea unui echilibru interior in tumultuosul cotidian angoasant si derutant. Este o pledoarie pentru  drumul spre pacea interioara, pentru echilibrul omului cu natura si semenii sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu