O alta poveste din seria carti pentru spirit este Alchimistul de Paulo Coehlo - o poveste initiatica si una dintre primele carti scrise de el destul de diferita ca stil de cele scrise dupa dobandirea succesului comercial. Recenzia e preluata de pe bookblog.
„Când îţi doreşti un lucru, tot Universul conspiră pentru ca să-ţi realizezi visul, spuse Alchimistul, repetând cuvintele bătrânului rege.”
„Când îţi doreşti un lucru, tot Universul conspiră pentru ca să-ţi realizezi visul, spuse Alchimistul, repetând cuvintele bătrânului rege.”
Din când în când mai avem nevoie de cărți optimiste, care să te îndemne la acțiune şi perseverență, aşa, ca aceasta. Este o încercare de a te trezi din cotidian şi de a te determina să faci exact ceea ce-ți dorești să faci.
Cartea vorbește despre legenda personală a fiecăruia şi despre cum nu ar trebui să ezităm să ne urmăm visele. Asta face un păstor andaluz, Santiago, care nu ezită să-şi părăsească casa pentru a pleca în căutarea unei comori prin deșert, tocmai la piramide.
Călătoria lui este presărată cu prezenţe marcante: o ţigancă tânără şi frumoasă, un bărbat care îşi spune rege şi un alchimist. Este un drum de iniţiere în care ajunge să înţeleagă pe propria piele multe adevăruri general valabile.
Alchimistul este genul de scriere din care extragi citate pe care le păstrezi sau pe care o percepi ca deschizătoare de drumuri. O poţi privi ca pe un îndemn spre a căuta propria comoară, Coelho având un mod foarte frumos de a spune că „Pe fiecare om de pe faţa Pământului îl aşteaptă o comoară undeva.”, dar “Când ne aflăm în faţa marilor comori, nu le vedem niciodată.”Este un fel de manifest pentru curaj, pentru că autorul explică cum toţi ştim atunci când suntem mici care este legenda noastră personală, destinul nostru, vocaţia noastră, dar apoi, când creştem, din cauza dezamăgirilor de care ne izbim şi fricii pe care o acumulăm, uităm care este rostul nostru în lume şi începem să orbecăim.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu